"Dit jaar vieren wij ons 15-jarig bestaan!"

Grand Café

3A-P6072710

Ons Grand Café heeft een capaciteit tot ongeveer 60 personen.

Wij serveren hier lunch en diner maar u kunt natuurlijk ook gezellig aan de bar genieten van een drankje of hapje.

Daarnaast kunt u ons sfeervolle café reserveren voor een [informele] vergadering, feestje, borreluurtje, bijeenkomst of een andere speciale gelegenheid.

Serre

serre

In onze diamantvormige serre waant u zich tijdens uw lunch of diner in tropische sferen tussen de groene palmen. Daarnaast heeft u een prachtig uitzicht op het park Herema State.

Met een capaciteit tot circa 175 personen is onze serre uitermate geschikt voor familie- of bedrijfsfeesten, bruiloften, recepties, verjaardagen, reünies, diners en lunches met grote[re] gezelschappen.

Kortom, een unieke locatie voor al uw feesten en partijen!

 

Terras

2B-P6072769

Op één van onze drie mooie en ruime terrassen vindt u altijd een heerlijk plekje om tot rust te komen en te genieten.

Aan de voorzijde heeft u uitzicht op de passantenhaven en aan de achterzijde bevinden zich twee terrassen op het Zuiden met uitzicht op de sprookjesachtige parkvijver.

U kunt bij ons dus kiezen voor de rust en schoonheid van de natuur of de gezellige drukte van de passantenhaven.

Historie

Op deze plek werd in 1736 de aardappel in Friesland geïntroduceerd 

De Oranjerie is gebouwd in 1891 als winterberging voor de 'oranjeplanten' van Herema State; de tuin van de familie Vegelin van Claerbergen.

In 1910 schenkt deze familie Herema State aan sanatorium Beatrixoord, waarna De Oranjerie werd gebruikt als 'zonne-lighal' voor TBC patiënten.

Vanaf 1950 valt park Herema State onder beheer van de toenmalige
gemeente Haskerland. De Oranjerie werd in die tijd gebruikt als timmer- en schilderwerkplaats.

grienedyk1905.tif

 

f0716-2

In 1997 heeft de gemeente De Oranjerie verkocht en werd het pand verbouwd tot Grand café. De serre werd er in 1999 bijgebouwd. 

Een bijzonder historisch feit is, dat op deze plek in 1736 Philip Frederik Vegelin van Claerbergen de aardappel in Friesland introduceerde. De aardappelplant diende overigens in die jaren als sierplant.